• Nog eens 1,2 miljoen Amerikanen, die hun baan zijn kwijtgeraakt tijdens de coronacrisis, vroegen vorige week een WW-uitkering aan.
  • De uitkeringsaanvragen dalen gestaag van hun piek in maart, maar liggen op een abnormaal hoog niveau.
  • Dat komt omdat bedrijven met nieuwe brandhaarden van het coronavirus worstelen in sommige delen van de Verenigde Staten.
  • Toch nemen andere bedrijven ook weer veel mensen aan, waardoor de arbeidsmarkt per saldo aantrekt.

Weer eens 1,2 miljoen Amerikanen hebben een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdag.

Het aantal nieuwe werkloosheidsuitkeringen was lager dan een week eerder toen nog ruim 1,4 miljoen uitkeringen werden aangevraagd.

Door de coronacrisis hebben in de afgelopen maanden al ruim vijftig miljoenen mensen in de Verenigde Staten een beroep op het sociale vangnet gedaan.

De onderstaande grafiek laat zien dat het aantal WW-aanvragen in de VS sinds de piek in maart van bijna 7 miljoen langzaamaan daalt. Toch blijven niveaus van vóór de coronacrisis nog uit zicht. Toen vroegen slechts zo’n 200.000 Amerikanen wekelijks een uitkering aan.

Eind mei daalde het aantal aanvragen tot onder de 2 miljoen per week. Maar de grens van 1 miljoen is sindsdien nog niet doorbroken. Dat de uitkeringsaanvragen op dat soort niveau blijven binnenkomen is ongekend in historisch perspectief. Tijdens de financiële crisis van 2008 lag het hoogste aantal van wekelijkse uitkeringsaanvragen nog onder de 1 miljoen.

Florida, Californië en Texas herintroduceerden virusmaatregelen

In juli zijn in de VS meer dan 1,9 miljoen nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is ruim 40 procent van alle 4,5 miljoen gevallen die tot dusver geregistreerd zijn in het land en fors meer dan in andere maanden.

De grootste staten qua aantal inwoners zoals Californië, Florida en Texas moesten vanwege nieuwe brandhaarden de maatregelen om het coronavirus in te dammen opnieuw instellen. Dat zet druk op het bedrijfsleven en leidt tot grote reorganisaties van ondernemingen die in de problemen komen.

Een pregnant voorbeeld van een bedrijf dat onlangs ontslagen aankondigde is oliedienstverlener Schlumberger. Na een zeer slecht tweede kwartaal gaat de onderneming 21.000 banen schrappen. Ook het moederbedrijf van onder meer lingeriemerk Victoria’s Secret, L Brands, maakte recent bekend 850 medewerkers te laten gaan en filialen te sluiten. Bij motorfabrikant Harley-Davidson verdwijnen nog eens 700 banen.

Werkgelegenheid groeide toch in juli

Toch is het beeld van de gehele Amerikaanse arbeidsmarkt wat minder somber. Amerikaanse bedrijven zijn ook weer werknemers aan het aannemen, sinds de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus in grote delen van het land zijn versoepeld.

Per saldo is de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven afgelopen maand daarom verder gegroeid, meldde loonstrookverwerker ADP eerder deze week. In juli kwamen er 167.000 banen bij.

Vrijdag moet blijken of de cijfers van het grote maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid dit beeld bevestigen. In die studie worden ook de ontwikkelingen in de publieke sector meegenomen.